featured-image

Vertel wat er komt

  • geplaatst door Anne in
  • Algemeen
  • 04-06-2025


Over een gouden regel bij presenteren met PowerPoint

1. Wat je in dit blog kunt verwachten
In dit blog vertel ik je over één eenvoudige, maar waardevolle regel voor iedereen die presenteert met beelden: leid altijd eerst in wat je straks gaat laten zien.

Ik leid eerst in dit blog de context in over hoe en waarom mensen beelden gebruiken in presentaties. Daarna vertel ik waarom ons brein niet zo goed is in tegelijk kijken en luisteren. Vervolgens laat ik je drie voorbeelden zien van hoe je je publiek kunt vertellen wat er komt. En tot slot geef ik je een paar praktische tips om dit zelf te oefenen.

2. Waarom we zo graag beelden gebruiken.
Veel mensen gebruiken PowerPoint omdat ze denken dat het publiek dan beter luistert. Er leeft een breed gedeelde overtuiging: “mensen zijn visueel ingesteld”. Dus zoeken we plaatjes, lollige cartoons, tabellen ter ondersteuning van je verhaal. Een presentatie wordt dan al snel een soort kinderboek voor volwassenen. Of, nog erger: een wielershirt vol plaatjes, logo’s en fel gekleurde opschriften. (krantenkoppen, poppetjes, wegwijzers, tekstwolkjes brrr..)

We kunnen niet lezen en luisteren tegelijk. Ons brein raakt overbelast als het moet lezen wat er op het scherm staat én luisteren naar wat jij vertelt. En weet je wat? Vanuit de evolutie zijn we eerst luisteraars. In de buik van de moeder ontwikkelt een kind eerst de tast, dan het gehoor, en pas veel later het zicht.

3. Wat werkt dan wél? Eerst vertellen, dan klikken.
Ik houd van mensen die beeldend vertellen. Die een situatie kunnen schilderen met woorden. Soms heb je tóch een grafiek, filmpje of afbeelding nodig.

Dan is er één ding dat je niet moet vergeten:

Leid in wat je gaat laten zien.

Dat hoeft niet ingewikkeld. Kijk maar:

  • “Ik laat jullie straks een tabel zien met alle ziekenhuizen in de regio. Het is een staafdiagram; de dikte van de staven zegt iets over hoeveel aandacht er is voor duurzaamheid. Ik heb verschillende kleuren groen gebruikt voor de verschillende afdelingen (IC – OK enzovoort). Kijk, ik laat het je zien.”
  • “Ik wil jullie heel graag een filmpje laten zien van twee honden die spelen langs de Maas. Het filmpje gaat eigenlijk over natuurgeweld. Je ziet hoe een nietsvermoedende klein hondje wordt overvallen door een bever. Het loopt goed af, maar het is schokkend én leerzaam. Kijken jullie met me mee?”
  • “In het volgende schema zie je de doorstroom van revalidatiepatiënten. Het is een stroomschema dat ik zelf ontworpen heb. Links beginnen we bij de eerste opvang; Dat is nog helemaal rood en (dagelijks) intensief. Daarna stromen we door naar oranje en uiteindelijk naar geel: zelfstandigheid. Kijk maar.”

Door dit soort zinnen maak je je publiek nieuwsgierig en stel je hen gerust tegelijk. Ze weten wat er komt, ze weten waar ze op moeten letten, en ze denken: wat fijn dat ze dit uitlegt.

4. Wat er vaak misgaat
Wat doen de meeste sprekers? Die klikken te snel. Pats! Daar staat een ingewikkelde grafiek op het scherm. En het publiek denkt: help, wat moet ik hier zien? Raad je plaatje!
Paniek. Verwarring. Iedereen is bezig met de assen, de kleuren, het zoeken naar betekenis en jij en jouw verhaal verdwijnen naar de achtergrond.

Als je eerst vertelt wat we gaan zien en waar we op moeten letten, ontstaat er rust. We luisteren beter. We zijn erbij. We denken: ja, dat klopt, dat had ze net gezegd…wat een goede spreker zeg!

5. En na het plaatje? Ook weer even afsluiten.
Als je het beeld hebt laten zien, zeg er dan ook iets van:
“Dat maakte het net wat overzichtelijker, hè?”
of
“Je ziet het, het verschil is best groot.”

6. Tot slot: oefenen, oefenen, oefenen
Presenteren op deze manier is niet makkelijker, maar wel krachtiger. Je kunt niet meer achter je PowerPoint aanhobbelen. Je moet weten wat er komt.

Als ik werk met sprekers, hoor je me vaak zeggen:
“Nee nee, niet klikken! Wacht even. Wat gaan we zien? Vertel dat eerst.”

Je hoeft niet alles te beschrijven; schets een beeld. Maak ons nieuwsgierig. Laat ons denken: ja, dat klopt, dat had je net gezegd.

Probeer het maar eens. Eerst vertellen. Dan klikken.
Je publiek zal je dankbaar zijn.

Heb je hulp nodig bij je presentatie, met of zonder PowerPoint? Individuele coaching of PowerPoint Coaching

Lees ook:

PowerPointPreek

Prins PowerPoint

PowerPoint

Drie verrassende voordelen van PowerPoint

PowerPoint is een lek

Maak van je PowerPoint geen drama

PowerPoint

Presenteren zonder PowerPoint durf jij het?

Lees ook

featured-image
Maak van je PowerPoint geen lappendeken!

Veel mensen beginnen met de voorbereiding van hun presentatie in PowerPoint.Ze schuiven wat plaatjes bij elkaar, zoeken nog wat oude slides op, kopiëren grafieken uit een rapport.Een bullet hier, een cartoon daar. Voor je het weet ligt er een lappendeken.Druk. Onrustig. Van alles wat. En dat leidt af.Wij, je publiek, weten niet waar we moeten […]

lees verder
featured-image
foto van ik: Patricia Rehe
Ik, zei de gek

Ik zeggen mag best! Ik weet nog dat ik als kind leerde dat een zin niet met ik begint. Geschreven niet en gesproken evenmin. Onbeleefd, was het oordeel. Onbescheiden. En dus leerde ik al vroeg om alternatieven te verzinnen. Ik hoor veel mensen zinnen beginnen met je, met we, met men zegt, alsof er een […]

lees verder
featured-image
Ga lekker tussen het publiek in zitten.
Presenteren is een gesprek

Hoe je ontspannen gaat vertellen Er zijn van die momenten waarop je hart ineens veel harder lijkt te kloppen dan normaal.Wanneer je op een congres staat, voor een zaal vol indrukwekkend slimme mensen.Wanneer je een training geeft aan een groep die liever geen tijd heeft.Of als je je proefschrift moet verdedigen.Een sollicitatiegesprek hebt voor die […]

lees verder