
Drie verrassende voordelen van PowerPoint
- geplaatst door Anne in
- Algemeen & Powerpoint & Presenteren in 3 dagen & Spreektips
- 21-01-2025
In de afgelopen jaren heb ik vaak mijn PowerPointPreek afgestoken.
Ik vond dat sprekers zich zelf te kort deden door (veel te veel) tekst op de muur te projecteren en het vervolgens voor te lezen. In plaats van het verhaal te vertellen. De tekst werd meestal versierd met “poëzieplaatjes”. Je kent ze wel, de krantenkoppen, de wegwijzers, de vraagtekens boven poppetjes… Er wordt immers beweerd dat mensen visueel zijn ingesteld!
Ik geloof in het vertellen van verhalen en soms kan het gebruik van PowerPoint daar ondersteunend bij zijn.
Hier zijn drie verrassende toepassingen van PowerPoint die je als spreker kan gebruiken:
- Spiekkaartjes maken in PowerPoint.
- Opnames maken van jezelf voor je laptop terwijl je je PowerPoint oefent.
- Twee versies maken: één om aan je publiek te laten zien terwijl je presenteert, één als naslag werk (in feite zijn dit je kaartjes + alle informatie/cijfers/data).
Spiekkaartjes maken
Eenvoudig maar zeer doeltreffend zijn kaartjes met steekwoorden erop. Je kunt deze maken in PowerPoint. Je maakt dus een PowerPoint voor in je hand.
Nummer de slides, dan kan je straks je kaartjes op volgorde leggen (nummeren doe je bij invoegen).
Boven in de balk van elke slide (waar je normaal je titels zet, die je overigens allemaal weg kan laten in je presentatie-PowerPoint) kun je je eerste woorden zetten, of een vraag.
Waarom zijn we hier vandaag? Wat maakt dit product zo bijzonder? Waar maak ik me oprecht zorgen over?
Daaronder schrijf je achter bullets steekwoorden: zoveel mogelijk in spreektaal. Als je klaar bent met ga je naar afdrukken.
Kies hand-out, twee per pagina.
Doe dik papier in je printer (160 grams).
Je krijgt dan A-viertjes met 2 kaartjes er op. Snijden en klaar.
Oefen-opnames maken
Deze geweldige mogelijkheid van PowerPoint zal ongetwijfeld bedoeld zijn om iemand op een congres of online meeting te laten presenteren terwijl hij of zij fysiek niet aanwezig is. Het publiek kijkt dan toch naar de spreker (in een klein rondje rechts onder in).
Je kan deze functie ook gebruiken voor jezelf, om je presentatie te oefenen en te timen. Rechtsboven op de taakbalk staat opnemen. Als je daar op klikt terwijl je PowerPoint loopt kan je je hele verhaal opnemen.
Je kan de opname ook eenvoudig naar iemand anders versturen om feedback te vragen. Je mag het naar mij sturen; ik kijk er graag naar en bespreek het na met jou. Sjoerd stuurde op deze manier zijn lekenpraatje naar mij toe. Een mooi voorbeeld van hoe we door deze opname en een telefoongesprek heel effectief konden samenwerken.
Als naslagwerk sturen
Sommige mensen schrijven alles mee als een spreker staat te presenteren. Anderen maken van alle slides foto’s.
Als je van te voren meedeelt dat mensen na afloop de gehele PowerPoint (zelfs de uitgebreide versie) toegezonden krijgen ontstaat er rust.
Je kan er voor kiezen om twee versies te maken:
Eentje die je laat zien bij de presentatie: met een aantal pakkende beeldvullende platen en foto’s van dingen die je echt niet kan vertellen
Eentje waar alle broodnodige data, grafieken, teksten, artikelen, gegevens op staan.
Mocht je hulp nodig hebben bij je presentatie met/zonder PowerPoint ik help je graag in mijn PowerPointcoachings
Meer lezen?
Maak van je PowerPoint geen drama