featured-image

Online presenteren

Mijn hippe moeder zwemt, bakt, fietst en volgt een cursus geweldloze communicatie, maar beeldbellen wil ze niet. Het leidt haar af van het gesprek, zegt ze. ‘Ik heb jullie levendig voor de geest hoor.’

In deze bijzondere Coronatijd heb ik prachtige telefoongesprekken met mijn moeder, mijn vader, mijn kinderen, mijn vrienden. En ook collega’s, klanten en buren spreek ik vaker, langer en intenser.

We hebben meer tijd voor elkaar. We durven meer wezenlijke vragen te stellen. ‘Als je ziek wordt, wil je dan wel naar de IC?’, vroeg ik mijn moeder. We voelen onze verwantschap sterker dan ooit en spraken af: als zij ziek wordt, kom ik. Ze wil geen IC, geen reanimatie. Ik heb haar beloofd dan niet meer van haar zijde te wijken.

Beeldbellen en ‘zoomen’ is niet meer weg te denken. Toch snap ik mijn moeder wel. Ik luister ook graag naar mensen: hoe de stem klinkt en buigt, hoe de klanken gevormd worden. Ik hoor de taal en wat er tussen de woorden door klinkt. De stilte als belangrijkste bron van luisteren.

Aanvankelijk schrok ik van deze crisis. Ik werd stil en trok mijn tuin in, wekenlang. Ik bezon me op mijn mogelijkheden. Vloggen met een statief aan mijn arm past me niet. Mijn trainingen draaien om spreken met contact, dat kan ik toch niet ombouwen naar iets onlinerigs?

Maar… Gistermiddag fietste ik met onze doosjes en bierviltjes naar het postkantoor. Een vertrouwde opdrachtgever vroeg me mijn groepstraining via Zoom aan te bieden, en de twaalf mensen thuis blij te maken met onze doosjes en een “interactieve” workshop – En ik ga het doen!

En gisteravond heb ik, na mijn rondje tuin, lang zitten beeldbellen met een man die ik nog niet kende. Tot mijn verbazing voelden we elkaar meteen aan en was ik niet meer bezig met de vorm waarin we spraken. Hij vertelde me dat hij voor zijn werk veel afspraken heeft via Zoom en dat hij geleerd heeft om warm en bewegelijk te zijn. Zijn handen reikten meermalen uit. Open handpalmen zeggen zoveel… zeer sympathiek.

Vandaag ontvangt mijn moeder een doos met CD’s uit de nalatenschap van een vriend. Ik weet zeker dat ze er zorgvuldig naar gaat luisteren en er in haar dappere eentje een dansje aan waagt. Daar hoeft ze geen filmpje van te laten zien…

Heb jij hulp nodig bij het (online) presenteren? Onze individuele coaching gaat gewoon door, online of met gepaste afstand.

Lees ook

Wenken voor als je op een begrafenis spreekt

Je wilt graag iets zeggen op een begrafenis, misschien kunnen deze voorbereidingsstappen je helpen. Als je een bestaande tekst gaat voorlezen; oefen het voorlezen. In dit verhaal of gedicht kun je betekenis en gevoel leggen. Varieer in hard en zacht en tempo. Misschien wil je uit jezelf iets vertellen. Schrijf in een schriftje of op […]

lees verder
featured-image
Foto: Patricia Rehe
Privé of persoonlijk

Dit is mijn zelf geknutselde buitendouche. Ik sta er graag onder, zeker als de passiebloemen bloeien. De douche is koud en geeft me energie. Ik voel me gezond en kom op verfrissende ideeën. Wil jij ook een presentatie met een kort verhaal beginnen? Iets wat duidelijk maakt waarom het belangrijk is dat we naar je […]

lees verder
featured-image
foto: Frank Kouws
Help… een pitch!

Pitchen is kort en bondig iets vertellen zodat anderen nieuwsgierig worden. Naar jou en naar wat je te zeggen hebt. Dat lijkt simpel. Maar het is best moeilijk om het simpel te houden. Vooral omdat je zo veel te vertellen hebt over je onderwerp. En echt: je publiek kun je al in één minuut helemaal […]

lees verder