featured-image

Speechen: dans de woorden in vrijheid

Soms verlang ik naar de tango. De muziek, de dans, de afstemming, de subtiliteit, de nabijheid van samen en de vrijheid van improviseren.

Begin 2020 schreef ik:

“Die ene tango was subliem: het voelde als dansen door de Hemel. Precies de muziek die me in vervoering brengt. Een aangename, subtiele, doortastende en fris-ruikende leider die me in de dans ook nog eens de vrijheid tot improvisatie laat.

Timing!

Tevreden kruip ik daarna aan de kant en kijk ik naar de andere dansende paren. Zouden zij ook zo genieten en voelen hoe heerlijk een dans kan zijn?”

Met deze ogen kijk ik ook naar sprekers. Het is vaak niet zichtbaar hoe iemand zich voelt tijdens een presentatie. ‘Was je zenuwachtig? Het was niet te zien.’

In mijn coachings oefen ik met je:

Goed voorbereiden, je intentie helder krijgen, hardop oefenen. Steeds bedenken: wat kom je in wezen doen?

En dan de zogenaamde interactie waar tegenwoordig hippe presentatieworkshops op hameren. Het gaat er niet om dat je het publiek aangenaam bezighoudt. In mijn ogen is het geheim: afstemmen.

Kom achter die katheder vandaan. Maak je PowerPoint (slides) donker en minimaal. Maak meteen vol contact, met jezelf en je publiek. Laat jezelf zien. Kom naar de mensen toe. Breng ze je verhaal en luister naar wat zij te zeggen hebben, ook met hun ogen, beweging en stilte zelfs.

Als je dit werkelijk gaat doen, dan zal je wat beleven! Presenteren wordt bijna een woordeloze dans.

Ondanks mijn beperkte tango dans-repertoire beleef ik er veel aan. Ik geloof in afstemming (en vaar op mijn gevoel), waardoor dansen verrukkelijk moeiteloos, groots en subtiel kan zijn.

Deze uitwisseling kan ook in een zaal vol met publiek. Als je goed kijkt (en afstemt) ga je dat ervaren.

Laat je me weten hoe jouw dans was?

Doe je mee met Presenteren in 3 dagen? Mijn basistraining waarin we speechen, pitchen, spreken. En de perfecte speech… die bestaat niet. Als er echt contact is gaan jullie wat beleven!

En ook in de dans ga ik voor gevoel en niet voor perfectie….

Lees ook

featured-image
Maak van je PowerPoint geen lappendeken!

Veel mensen beginnen met de voorbereiding van hun presentatie in PowerPoint.Ze schuiven wat plaatjes bij elkaar, zoeken nog wat oude slides op, kopiëren grafieken uit een rapport.Een bullet hier, een cartoon daar. Voor je het weet ligt er een lappendeken.Druk. Onrustig. Van alles wat. En dat leidt af.Wij, je publiek, weten niet waar we moeten […]

lees verder
featured-image
Vertel wat er komt

Over een gouden regel bij presenteren met PowerPoint 1. Wat je in dit blog kunt verwachtenIn dit blog vertel ik je over één eenvoudige, maar waardevolle regel voor iedereen die presenteert met beelden: leid altijd eerst in wat je straks gaat laten zien. Ik leid eerst in dit blog de context in over hoe en […]

lees verder
featured-image
foto van ik: Patricia Rehe
Ik, zei de gek

Ik zeggen mag best! Ik weet nog dat ik als kind leerde dat een zin niet met ik begint. Geschreven niet en gesproken evenmin. Onbeleefd, was het oordeel. Onbescheiden. En dus leerde ik al vroeg om alternatieven te verzinnen. Ik hoor veel mensen zinnen beginnen met je, met we, met men zegt, alsof er een […]

lees verder