featured-image

De keuken van Anne

Dit gastblog is geschreven door Eline Tullener. Eline is communicatieadviseur en personal stylist.

Tijdens de trainingsdag Presenteren voor GZ-psychologen in opleiding kreeg ik een kijkje in de keuken van Anne. 

Uitgebalanceerd menu

Anne stelt haar trainingen samen als een uitgebalanceerd menu van kleine gerechten met de juiste hoeveelheden. Precies zoals een chef dat zou doen, met kennis van het benodigde gerei en de beste ingrediënten om een voedzaam geheel op te kunnen dienen, zonder overdaad.

De trainingsdag bestond daarom uit oefeningen die de groep broodnodig achtte ter voorbereiding op presentaties in het kader van hun GZ-opleiding. Anne ging in op vragen als:

  • Hoe bereid je je presentatie voor?
  • Waar let je op als je je publiek laat kennismaken met jou als spreker?
  • En: kijk je je toehoorders echt aan, zie je ze?

Op smaak brengen

Bij koken zet je technische skills in om de ingrediënten die je voorhanden hebt te verwerken tot een gerecht op smaak brengt. Ook bij presenteren zijn het de techniek (het ‘hoe’) en de ingrediënten (het ‘wat’) waarmee je het verhaal ‘maakt’.

Tijdens deze trainingsdag kwamen beide aspecten ruimschoots aan bod. Anne stuurde voor lunchtijd op de ‘hoe-aspecten’ van het presenteren, en na de lunch op het ‘wat’, onder meer in de vorm van storytelling.

Prikkelen van zintuigen

Een goede chefkok prikkelt de zintuigen van haar gasten en nodigt uit te proeven. Anne deed dat, met humor en zonder franje. Ze luisterde en benoemde. Ze bewoog, en stond stil bij de vragen van haar cursisten. Ze was duidelijk en eerlijk, maar bovenal: ze bemoedigde, om te spreken en te zien.

Om te smullen

Gedurende deze trainingsdag ‘zag’ ik de deelnemers ook, stuk voor stuk. Ik zag hoe ze durfden te staan, te spreken, en stil te zijn. Met enthousiasme pakten ze de tools van Anne aan: ze lieten hun stem horen, en gaven hun eigen draai aan hun verhaal.

En juist dat is de kunst van het koken: durven experimenteren en het recept naar eigen hand zetten. Een presentatie om te smullen bevat immers altijd een persoonlijke noot.

Lees ook

featured-image
Maak van je PowerPoint geen lappendeken!

Veel mensen beginnen met de voorbereiding van hun presentatie in PowerPoint.Ze schuiven wat plaatjes bij elkaar, zoeken nog wat oude slides op, kopiëren grafieken uit een rapport.Een bullet hier, een cartoon daar. Voor je het weet ligt er een lappendeken.Druk. Onrustig. Van alles wat. En dat leidt af.Wij, je publiek, weten niet waar we moeten […]

lees verder
featured-image
Vertel wat er komt

Over een gouden regel bij presenteren met PowerPoint 1. Wat je in dit blog kunt verwachtenIn dit blog vertel ik je over één eenvoudige, maar waardevolle regel voor iedereen die presenteert met beelden: leid altijd eerst in wat je straks gaat laten zien. Ik leid eerst in dit blog de context in over hoe en […]

lees verder
featured-image
foto van ik: Patricia Rehe
Ik, zei de gek

Ik zeggen mag best! Ik weet nog dat ik als kind leerde dat een zin niet met ik begint. Geschreven niet en gesproken evenmin. Onbeleefd, was het oordeel. Onbescheiden. En dus leerde ik al vroeg om alternatieven te verzinnen. Ik hoor veel mensen zinnen beginnen met je, met we, met men zegt, alsof er een […]

lees verder