featured-image
begin jaren 70 - dankzij het fotoalbum van mijn moeder...ik klim uit het water - Roeltje in het water?

‘Wij hebben samen naakt gezwommen’

  • geplaatst door Anne in
  • Algemeen
  • 10-08-2020

In mijn werk zit geen duidelijke scheidslijn tussen zakelijk en privé. Dat hoeft ook niet, want zelfs bij heel zakelijke presentaties spelen verhalen en gevoelens van het leven een rol.

Ik voel me bevoorrecht om met vrienden te werken, samen trainingen te geven of achter de schermen alles te regelen (Janneke en Nienke!) We noemen ons een zwerm samenwerkers. https://spreekstudio.nl/onderwerpen/samenwerkers/

Soms krijgen we de vraag: ‘Ik ken Anne van vroeger, kan ik me dan wel aanmelden voor een training?’

Roel stapt met zijn drie collega-advocaten breed grijnzend onze studio binnen. Na tien minuten zegt hij: ‘Anne en ik hebben nog naakt gezwommen samen…’ Het is waar, ik logeerde graag bij zijn buren en als kleuters mochten we ’s zomers in hun zwembad plonzen. En ja, we zwommen in ons blootje. De herinnering raakt meer aan. Bij de oefening kort te zeggen waar je wieg heeft gestaan is er opeens ontroering.

Jeroen en ik gaven jaren zeilles op dezelfde zeilschool in Friesland. Zijn blauwe laarzen heeft hij niet meer aan, maar ik herken hem aan zijn manier van spreken, zijn openhartigheid en belangstelling voor anderen. Er is onmiddellijk verwantschap.

Marije ken ik van het schoolplein als moeder van vier jonge kinderen, die nu jongvolwassenen zijn – net als mijn drie kinderen. Op haar gympen stapt ze de studio in om te werken aan een belangrijke pitch. Meteen is er herkenning en een gesprekje over wat er sindsdien gebeurd is in de liefde en met onze kinderen. En ook zij heeft een kleine symbolische tattoo.

Ik vind het juist heerlijk om te werken met bekenden. Ik werk technisch met iedereen aan de vorm van hun presentatie: hoe ze zich voorbereiden, hoe ze spreken, bewegen, contact maken. En ook werken we aan wat ze zeggen: kloppen vorm en inhoud? Is het helder en begrijpelijk?

Mijn streven is het om mensen te zien en te bemoedigen in hun eigen manier van spreken en zijn. Wees jezelf! Wie zou je anders kunnen zijn?.

Als mensen zichzelf durven te laten zien, komt er altijd iets persoonlijks bij. Graag dus! Dat geeft verwantschap en vertrouwen – een vruchtbare bodem om samen te werken.

Je kan dit jaar nog mee doen met Presenteren in 1 dag of in Presenteren in 2 dagen. Ook voor individuele coaching kan je ons bellen; we horen graag je verhalen en wensen. 024 8454866

Reactie van Roel Kop:

“Het klopt dat wij vroeger een zwembad in de tuin hadden. Ik, Roel Kop, woonde toen in Zeist en mijn twee oudere broers, Ben Pieter en Wijo, moesten bijna elke ochtend twintig rondjes zwemmen en dan afspringen op de deurmat, voordat we het huis weer ingingen.

Met name in de zomer was het een komen en gaan van vriendjes en vriendinnetjes en vriendjes van vriendjes en vriendinnetjes van vriendinnetjes.

Anne was een vriendin van mijn buurmeisje en een bekende van mijn buren; de familie Görts.

Natuurlijk kon en kan zij ook de sprong in het diepe wagen. Daarvoor was het zwembad en het leven immers gemaakt….

“We are far from the shallow now….”

Lees ook

featured-image
Maak van je PowerPoint geen lappendeken!

Veel mensen beginnen met de voorbereiding van hun presentatie in PowerPoint.Ze schuiven wat plaatjes bij elkaar, zoeken nog wat oude slides op, kopiëren grafieken uit een rapport.Een bullet hier, een cartoon daar. Voor je het weet ligt er een lappendeken.Druk. Onrustig. Van alles wat. En dat leidt af.Wij, je publiek, weten niet waar we moeten […]

lees verder
featured-image
Vertel wat er komt

Over een gouden regel bij presenteren met PowerPoint 1. Wat je in dit blog kunt verwachtenIn dit blog vertel ik je over één eenvoudige, maar waardevolle regel voor iedereen die presenteert met beelden: leid altijd eerst in wat je straks gaat laten zien. Ik leid eerst in dit blog de context in over hoe en […]

lees verder
featured-image
foto van ik: Patricia Rehe
Ik, zei de gek

Ik zeggen mag best! Ik weet nog dat ik als kind leerde dat een zin niet met ik begint. Geschreven niet en gesproken evenmin. Onbeleefd, was het oordeel. Onbescheiden. En dus leerde ik al vroeg om alternatieven te verzinnen. Ik hoor veel mensen zinnen beginnen met je, met we, met men zegt, alsof er een […]

lees verder