featured-image

Van spreekangst naar vertrouwen

Van presteren naar ontspannen presenteren. Kan dat? Jazeker. De prestatiedruk die veel mensen voelen heeft te maken met rare hoge verwachtingen die we onszelf opleggen.

Veel mensen met wie ik werk zijn zo bang voor het oordeel van hun publiek, dat ze er tevoren niet van kunnen slapen. De verhalen van de sprekers vóór hen dringen niet door, de spanning loopt op. Straks moet ik, straks moet ik… Paniek!

“Mijn hart bonkt al royaal van te voren in mijn keel.  Ik kom onder de rode vlekken te zitten. Ik vergeet de helft; ik kijk over het publiek heen, ben bang voor vragen en ben bang om door de mand te vallen.”

Het is fijn als je met vertrouwen je presentatie tegemoet kunt zien. Je hebt je immers goed voorbereid, je hebt je kaartjes met kernpunten in je hand. Je weet wie je publiek is, je weet wat je intentie is voor je verhaal. Je voelt dat je iets zinnigs te melden hebt en bent benieuwd naar vragen achteraf. Je voelt je volledig vrij om interactie met de zaal aan te gaan, in te gaan op wat er gebeurt, naar je publiek toe te lopen, een voorbeeld aan te halen.

Als coach werk ik al 20 jaar met sprekers. Ik zie veel overeenkomsten bij sprekers die bang zijn. Ze maken zich bijvoorbeeld klein (mannen worden jongetjes of overschreeuwen zichzelf, vrouwen draaien als meisjes om hun as en houden hun hoofdje lief scheef), en hebben legio negatieve gedachten.

Samen werken we aan houding, intentie, gedachten, stopwoordjes, de stilte, je structuur, oogcontact maken. Je wordt gefilmd en we kijken dat terug. Ik bemoedig je en geef je vertrouwen.

Samen met een aantal vrienden/collega’s geef ik verschillende trainingen en masterclasses voor sprekers. De aanvliegroute verschilt, maar de boodschap is steeds dezelfde: durf jezelf te zijn. Geloof in je verhaal en wat je te melden hebt. Neem de tijd. Kijk en zwijg. Bereid je goed voor en zie je publiek.

Als je ontspannen presenteert, zie je dat mensen graag naar je luisteren. In plaats van hun oordeel te vrezen, doe je het samen met je publiek. Wat een opluchting! En wat een plezier!

Artikel Intermediair over spreekangst

“De meeste mensen die ik train hebben in meerdere of mindere mate spreekangst”, zegt presentatietrainer en -coach Anne Spies van Spies&Spreken. Haar bedrijf bestaat inmiddels ruim elf jaar. Ze bemoedigt en stimuleert promovendi, juristen, medici en andere academici om ontspannen te presenteren. “Ze zijn extreem goed in hun vak, maar ze leggen de lat zo hoog. Daardoor schieten ze in een kramp.” Lees het hele artikel in Intermediair.

Zelf aan de slag met ontspannen spreken?

Kom naar de tweedaagse training Vrijmoedig Spreken, 21 en 22 mei in de Poort, Groesbeek (nog enkele plekken vrij).

Lees ook

featured-image
Wenken voor als je op een begrafenis spreekt

Je wilt graag iets zeggen op een begrafenis, misschien kunnen deze voorbereidingsstappen je helpen. Als je een bestaande tekst gaat voorlezen; oefen het voorlezen. In dit verhaal of gedicht kun je betekenis en gevoel leggen. Varieer in hard en zacht en tempo. Misschien wil je uit jezelf iets vertellen. Schrijf in een schriftje of op […]

lees verder
featured-image
Foto: Patricia Rehe
Privé of persoonlijk

Dit is mijn zelf geknutselde buitendouche. Ik sta er graag onder, zeker als de passiebloemen bloeien. De douche is koud en geeft me energie. Ik voel me gezond en kom op verfrissende ideeën. Wil jij ook een presentatie met een kort verhaal beginnen? Iets wat duidelijk maakt waarom het belangrijk is dat we naar je […]

lees verder
featured-image
foto: Frank Kouws
Help… een pitch!

Pitchen is kort en bondig iets vertellen zodat anderen nieuwsgierig worden. Naar jou en naar wat je te zeggen hebt. Dat lijkt simpel. Maar het is best moeilijk om het simpel te houden. Vooral omdat je zo veel te vertellen hebt over je onderwerp. En echt: je publiek kun je al in één minuut helemaal […]

lees verder