Speechen met Kerst en met plezier!

  • geplaatst door Anne in
  • Algemeen
  • 23-12-2013

De wereld wordt steeds sneller, hipper, wilder, vluchtiger, moderner…

Voor bijna alles is een hulpmiddel een app, een visuele ondersteuning of  kun je iets opzoeken op internet….

Maar als je iemand wil toespreken zal je dat echt zelf moeten doen. Soms zakelijk, soms persoonlijk, soms verplicht, soms spontaan en vanuit je hart.

 

Vertel een verhaal, storytelling

Het afgelopen jaar zijn we bij Spies&Spreken heel veel bezig geweest met speechen, verhalen vertellen en gewone spreektaal. Met allerlei verschillende mensen:

Boeren, scholieren, artsen, notarissen, dameselftallen, bestuurders, bijzondere tandartsen, promovendi, ambtenaren, adviseurs, advocaten, bankiers..

 

Spreektaal

Geen spreekangst meer bij het speechen, dat is wat velen wilden leren. dat kan je echt overwinnen! vertel het in spreektaal…gewone Hollandsche woorden, niet te veel bijzinnen en komma’s.

 

Hoe maak je een speech?

1. Bedenk wat je wil gaan zeggen?

Bereid dat gedegen voor. Werk met een mindmap of een groot vel papier. Zie de structuur van je verhaal voor je. bedenk een kapstok. Verzin ezelsbruggen. Eerste letters van de woorden die je belangrijk vindt. Bedenk een mooie start; een verhaal, een beeld wat we voor ons zien. Geuren kleuren .. noem ze allemaal! Bedenk een thema: bijvoorbeeld tegenstellingen. Dat geeft houvast in je verhaal. Herhaal dingen. Laat dingen terug komen. Verwijs naar andere momenten en andere sprekers..

2. Werk je speech uit op kaartjes

Het liefst zo min mogelijk kaartjes en met zo min mogelijk tekst. Alles puntsgewijs; weinig punten op een kaartje. ( dit kan je in PowerPoint doen)

3. Oefen je speech of toespraak

Oefenen ,oefen oefen. Hardop. Schaaf aan je tekst. Ga er met de kaasschaaf over heen. Proef de zinnen in je mond. Wat loopt wel wat loopt niet?  (opnemen op je telefoon, hoelang duurt het?)

4. Speech alsof het een verhaal is

Maak het persoonlijk. Richt het persoonlijk tot iemand. Kijk hem of haar echt aan. Zoek een goede positie om te staan , of misschien kan je beter blijven zitten? bedenk dat goed. Jij hebt echt de regie over de tijd en de plaats. Neem de tijd om je verhaal te vertellen en reageer op de signalen die je krijgt uit je publiek, of van je tafelgenoten. Als je goed kijkt zal je die oppikken. Dat geeft rust en minder stress!

kaartjes SPEECH 2014

Spiekkaartjes maken:

  1. Schrijf je speech eerst voor jezelf uit
  2. Type het dan puntsgewijs in PPP ( steekwoorden)
  3. Nummer de kaartjes onderaan ( koptekst | voettekst)
  4. Doe stevig papier in je printer
afdrukken>> hand-outs>> 2  per pagina>> Printen & snijden

 

 

Lees ook

Online Oefen Ochtend OOO

“Help! Ik moet nog zóveel doen voor mijn promotie! Wanneer ga ik dat allemaal doen?” Als promovendus herken je dit vast. Aan het eind van je promotietraject ben je misschien nog druk bezig met het submitten van artikelen, het afronden van de lay-out van je proefschrift en het regelen van alle logistieke zaken rondom je […]

lees verder
Oefenen lekenpraatje – een lopend verhaal

“Less is more, zwijgen en lopen is goud” Birgit de Lang (inmiddels) gepromoveerd promovenda (Radboudumc) schrijft: “In de voorbereiding op de verdediging van mijn proefschrift “Unseen, unknown & untreated” heb ik mezelf een individuele promotie coaching bij Anne cadeau gedaan. Het was een heel persoonlijk traject, afgestemd op mijn wensen, behoeften en leerpunten. Na deze […]

lees verder
featured-image
Wenken voor als je op een begrafenis spreekt

Je wilt graag iets zeggen op een begrafenis, misschien kunnen deze voorbereidingsstappen je helpen. Als je een bestaande tekst gaat voorlezen; oefen het voorlezen. In dit verhaal of gedicht kun je betekenis en gevoel leggen. Varieer in hard en zacht en tempo. Misschien wil je uit jezelf iets vertellen. Schrijf in een schriftje of op […]

lees verder