featured-image

Presentatievaardigheden kun je leren: begin bij de vorm.

Je gaat een toespraak of presentatie houden. De eerste vraag is meestal: WAT ga ik vertellen? Wat is de inhoud van mijn verhaal?

In mijn trainingen begin ik aan de andere kant: de vorm.

HOE dan?

Samen kijken we naar de opnames van de mensen die we trainen. Zonder geluid. Het is ongelofelijk hoe veel (of hoe weinig!) zeggingskracht mensen kunnen hebben zonder de woorden te horen die ze gebruiken.

Als je bij de vorm van je presentatie begint dan groeit er aandacht voor die zeggingskracht.

Praktisch: Waar ga je staan? Wat trek je aan? Hoe gebruik je de ruimte? Stoelen in een halve cirkel?

Weet je wat je in wezen komt doen? Waarom je gevraagd bent? Of er andere sprekers zijn? Weet je of je komt overtuigen, wakker schudden, vermaken, verbinden? En weet je wie je publiek is? Hoe kun je hen een stem geven in jouw verhaal?

Als je hier een beeld bij hebt dan kun je nadenken over de vorm van de inhoud: de structuur (die goed te volgen moet zijn), de eventuele PowerPoint (het kan zonder!), de persoonlijke noot.

Maak eerst een pitch van je verhaal. Past jouw presentatie in een notendop? Past jouw speech op 5 bierviltjes? Begin – 3 slag in het midden – Eind?

De inhoud van je verhaal kan nog zo doordacht zijn als de vorm niet klopt, komt het niet over.

Neem daarom de tijd om te oefenen met kaartjes in de hand. Voel je thuis in je verhaal zodat je mensen kunt laten ervaren wat je bedoelt. Want echt, dat is te zien en te voelen, zelfs met het geluid uit.

Wil je oefenen met JOUW vorm? Sluit aan bij onze training Presenteren in 2 dagen op 2 februari 2023 en 9 maart 2023. 

Lees ook

featured-image
Maak van je PowerPoint geen lappendeken!

Veel mensen beginnen met de voorbereiding van hun presentatie in PowerPoint.Ze schuiven wat plaatjes bij elkaar, zoeken nog wat oude slides op, kopiëren grafieken uit een rapport.Een bullet hier, een cartoon daar. Voor je het weet ligt er een lappendeken.Druk. Onrustig. Van alles wat. En dat leidt af.Wij, je publiek, weten niet waar we moeten […]

lees verder
featured-image
Vertel wat er komt

Over een gouden regel bij presenteren met PowerPoint 1. Wat je in dit blog kunt verwachtenIn dit blog vertel ik je over één eenvoudige, maar waardevolle regel voor iedereen die presenteert met beelden: leid altijd eerst in wat je straks gaat laten zien. Ik leid eerst in dit blog de context in over hoe en […]

lees verder
featured-image
foto van ik: Patricia Rehe
Ik, zei de gek

Ik zeggen mag best! Ik weet nog dat ik als kind leerde dat een zin niet met ik begint. Geschreven niet en gesproken evenmin. Onbeleefd, was het oordeel. Onbescheiden. En dus leerde ik al vroeg om alternatieven te verzinnen. Ik hoor veel mensen zinnen beginnen met je, met we, met men zegt, alsof er een […]

lees verder