featured-image

Online presenteren: pas op voor een kikkerperspectief

Hoe doe je dat, presenteren online? Een paar tips voor de talloze thuiswerkers

Ik kijk graag naar filmpjes van presentaties met het geluid uit. Dan zie ik beter hoe iemand beweegt, hoe iemand staat of zit. Hoe de mimiek is, of de spreker zijn of haar handen gebruikt. Meteen voel ik een sfeer van waar iemand zit. Het geestige aan al dit online communiceren in coronatijd is de vele inkijkjes die we krijgen in keukens, zolderkamers en slaapkamers.

Online thuiswerken brengt iets informeels

Maak het dus niet te zakelijk. Ik gruwel van digitale achtergronden waar sprekers eenzaam in een bedrijfsruimte zitten met veel te veel hip bedoelde gele stoelen. Bovendien krijgen ze soms raar haar of verdwijnt er een hap uit hun wang.

Houd het maar informeel. Je bent een thuiswerker, daar begint je presentatie. Leuke ‘binnenkomer’; zeggen hoe jij en de ander er bij zitten. Maar je bent ook een werker, dus bereid je goed voor op een presentatie. Ook online.

Een paar tips voor online presenteren

  1. Kijk de camera in. Glimlach af en toe. Bijna iedereen kijkt schuin naar rechts of links beneden, naar de luisteraar op het scherm (of zichzelf). We zien een afgewend hoofd. Natuurlijk wil je zien hoe anderen reageren, maar als je echt contact wilt maken, kun je het beste af en toe recht in de camera kijken.
  2. Bekijk van tevoren welke achtergrond je laat zien. En hoe is het met het (tegen) licht? Kan er daglicht op je snoet? Is het licht te fel en doe je de gordijnen dicht? Of is het zo donker dat je gebaat bent bij een simpele bureaulamp achter je scherm?
  3. Als fotografen een kikkerperspectief innemen, dan kijken ze vanuit een laag standpunt. Liggend op de grond fotograferen zij paddenstoelen van onder hun hoed. Veel mensen zetten hun laptop te laag of te schuin, waardoor we recht hun neusgaten inkijken. Je kunt beter je computer of laptop hoger zetten, op een stapel boeken, zodat je ogen op een derde zijn van de bovenrand van je laptop.
  4. Als je echt een verhaal vertelt (of lesgeeft) kun je ook gaan staan en een beetje bewegen, dat maakt het beeld dynamisch. Zet in dat geval je laptop op een kastje.
  5. Of je nu zit of staat, gebruik je handen bij het vertellen en laat je handpalmen af en toe zien. Dat gebaar reikt uit en is uitnodigend.
  6. Investeer in een goede webcam. Onlangs kocht ik er een die los kan staan en die ik kan koppelen aan laptop of computer. Als je zo’n webcam vóór je laptop zet, zien de kijkers dat ze aangekeken worden. En dat willen we, ook digitaal: dat we gezien, aangekeken en aangesproken worden.

En dan hebben we nog geen woord gehoord! Daarover vertel ik binnenkort wat meer.

Wil jij ook beter online leren presenteren? Online coaching is altijd mogelijk. Je bent welkom.

Lees ook

Wenken voor als je op een begrafenis spreekt

Je wilt graag iets zeggen op een begrafenis, misschien kunnen deze voorbereidingsstappen je helpen. Als je een bestaande tekst gaat voorlezen; oefen het voorlezen. In dit verhaal of gedicht kun je betekenis en gevoel leggen. Varieer in hard en zacht en tempo. Misschien wil je uit jezelf iets vertellen. Schrijf in een schriftje of op […]

lees verder
featured-image
Foto: Patricia Rehe
Privé of persoonlijk

Dit is mijn zelf geknutselde buitendouche. Ik sta er graag onder, zeker als de passiebloemen bloeien. De douche is koud en geeft me energie. Ik voel me gezond en kom op verfrissende ideeën. Wil jij ook een presentatie met een kort verhaal beginnen? Iets wat duidelijk maakt waarom het belangrijk is dat we naar je […]

lees verder
featured-image
foto: Frank Kouws
Help… een pitch!

Pitchen is kort en bondig iets vertellen zodat anderen nieuwsgierig worden. Naar jou en naar wat je te zeggen hebt. Dat lijkt simpel. Maar het is best moeilijk om het simpel te houden. Vooral omdat je zo veel te vertellen hebt over je onderwerp. En echt: je publiek kun je al in één minuut helemaal […]

lees verder