featured-image
Foto: Mirjam Lens

Hoe start ik mijn presentatie?

‘Als ik maar eenmaal bezig ben, dan gaat het wel. Maar in die eerste paar minuten sterf ik bijna.’ Dat hoor ik zo vaak. In onze trainingen gaan we oefenen en spelen met wat heel simpel lijkt.

Allereerst: neem de tijd om rustig te beginnen. Ga goed staan, geef het publiek de kans om jou even te verkennen, te observeren. ‘Kijk, dat is de spreker’, denken zij. ‘Kijk, dat is mijn publiek’, denk jij. Allemaal in stilte.

Dan steek je van wal. Maar hoe?

Wat is een fijne start van een presentatie?

Soms zegt men dat de eerste indruk spetterend moet zijn, maar ik geloof dat het subtieler ligt.

Ik geloof in contact, en dat begint met je publiek zien. Ga eerst kijken en dan pas praten. Zoek de beste plek om te staan. Ben je zichtbaar? Kan jij iedereen goed zien? Misschien is er meer licht in de zaal nodig. Kijk en ervaar wat er met je luisteraars gebeurt. Hebben ze er zin in? Zijn ze al murw of zijn ze maar gestuurd? Zie je presentatie als een dialoog. Spreek vanaf de rand van het podium, kruip nooit achter een katheder.

Jij hebt de regie. Ook over de eerste zinnen. Die kun je oefenen: hardop, terwijl je loopt of fietst… Begin je met een verhaal? Met een actualiteit? Met iets wat aanhaakt op de vorige spreker? Heb je iets in je handen terwijl je praat?

Heel simpel…

En wat zeg je dan?

Niet doen:

  • ‘Hallo allemaal…’
  • ‘Dank u wel voorzitter’ is ouderwets. Begin gewoon! je hebt iets te melden.
  • ‘Fijn dat jullie de tijd nemen voor mijn verhaal.’ Welnee! Ga niet door de knieën voor je publiek, je hebt ze wat te bieden. Ga rechtop staan en vertel je verhaal.
  • Deftig of ambtelijk praten. ‘Ik ben woonachtig in Nijmegen en werkzaam bij een trainingsbureau.’ Daarmee vergroot je de afstand tot je publiek. Vertel wie je bent in gewone spreektaal.
  • Meteen beginnen met een PowerPoint, waar je steeds naar kijkt – weg is het contact met de zaal.
  • Ook niet doen: een eerste slide met je naam, met logo’s en een Engelse titel. En dan de tweede slide al vol op de inhoud. Brrr… niet doen. Laat de aandacht eerst even helemaal bij jou zijn.

En wat zeg je dan wel? Je vindt op mijn website al tal van tips. Maar beter is er zelf mee te oefenen, je eigen toon te vinden. Want een presentatie goed beginnen is minder simpel dan het lijkt…

Als je zin hebt gaan we er samen mee aan de slag. Je bent van harte welkom bij Presenteren in 1 dag. Of in een individuele coaching.

 

Lees ook

Wenken voor als je op een begrafenis spreekt

Je wilt graag iets zeggen op een begrafenis, misschien kunnen deze voorbereidingsstappen je helpen. Als je een bestaande tekst gaat voorlezen; oefen het voorlezen. In dit verhaal of gedicht kun je betekenis en gevoel leggen. Varieer in hard en zacht en tempo. Misschien wil je uit jezelf iets vertellen. Schrijf in een schriftje of op […]

lees verder
featured-image
Foto: Patricia Rehe
Privé of persoonlijk

Dit is mijn zelf geknutselde buitendouche. Ik sta er graag onder, zeker als de passiebloemen bloeien. De douche is koud en geeft me energie. Ik voel me gezond en kom op verfrissende ideeën. Wil jij ook een presentatie met een kort verhaal beginnen? Iets wat duidelijk maakt waarom het belangrijk is dat we naar je […]

lees verder
featured-image
foto: Frank Kouws
Help… een pitch!

Pitchen is kort en bondig iets vertellen zodat anderen nieuwsgierig worden. Naar jou en naar wat je te zeggen hebt. Dat lijkt simpel. Maar het is best moeilijk om het simpel te houden. Vooral omdat je zo veel te vertellen hebt over je onderwerp. En echt: je publiek kun je al in één minuut helemaal […]

lees verder