featured-image

Help! Hoe kom ik van mijn stopwoordje af?

Dagelijks hoor ik mensen woorden zeggen die niks betekenen. Eigenlijk doe ik er zelf ook gewoon aan mee.

O,  Ik bedoel: ik doe er ook aan mee.

Lege woorden beginnen als trends en worden een gewoonte als je slordig, nonchalant spreekt.

Veel stopwoordjes hoor ik voorbijkomen. Maar ze stoppen de stroom tekst niet. Deden ze dat maar. Ze dichten gaatjes als stopverf, maar ze halen de lucht uit je boodschap. Je maakt geluid om geluid te maken en zo aan de bal te blijven.

Het is niet om aan te horen, zoveel woorden aan elkaar geplakt met zeg maar, eigenlijk, gewoon en uh… En wat je te zeggen hebt verdwijnt in de rommeltaal.

Zoek naar de stilte

Stop ermee! Zet een punt. Laat een stilte vallen in je presentatie. Durf het maar! Het is voor iedereen aangenaam.

In onze trainingen wijzen we vaak mensen op hun stopwoordjes, die ze vaak zelf niet meer horen. We moedigen hen aan om stil te zijn. Zoek in stilte naar het volgende woord. Je hoeft niet in een grote vloeiende zin te spreken. Stil durven zijn is pure winst: een win win-situatie: jij bent even stil en denkt na over een mooie formulering – of waar was ik gebleven – terwijl je publiek kan horen wat je zojuist gezegd hebt.

Als spreker heb je meer regie dan je denkt. Neem de tijd. Zet punten. Schone taal is zoveel plezieriger om naar te luisteren en de rode draad is eenvoudig te volgen voor luisteraars. Steevast is mijn instructie: vóór je iets belangrijks zegt; wees stil. Nadat je iets geestigs hebt genoemd; wees stil.

In drie stappen van je stopwoordjes af

Stap 1: luister naar andere mensen en probeer te ontdekken wat hun stopwoordjes zijn. Er zijn duizenden varianten en je kan je oor trainen om het te horen: laak het zo zeggen; in principe; gewoon; zeg maar; uh… Sommige mensen zeggen niks, maar klakken heel gewichtig met hun tong of zuigen onnodig lucht naar binnen. Allemaal noteren; turf er maar flink op los!

Stap 2: Neem een spontaan verteld verhaal van jezelf op met je smartphone en luister het af (misschien samen met iemand anders). Doe dat met pen en papier in de aanslag en turf/schrijf op wat je hoort aan overbodige taal en woordjes.

Schrikken geblazen…?

Stap 3: Maak een opname van jezelf waarin je een proces beschrijft dat je goed kent. Het maken van je favoriete risotto, de pannenkoeken van je grootmoeder die je zo lekker kan bakken, de pittoreske route van je werk naar huis, je ontbijtritueel… Neem het op met je telefoon, maar beloof (gun) jezelf: ik mag zoveel pauzes laten vallen als ik wil.

Omschrijf alles heel gedetailleerd. Zie het voor je. En laat het stil vallen als je nadenkt. MAAR… je mag je stopwoordjes niet gebruiken als vulmiddel. Als je er een gebruikt, dan ben je af en begin je opnieuw. Je mag wel stoppen voor een pauze.

Heb je zin om hier meer mee te oefenen? Wees welkom in één van onze trainingen of masterclasses.

Bezield Spreken | Presenteren in 1 dag

 

Lees ook

Wenken voor als je op een begrafenis spreekt

Je wilt graag iets zeggen op een begrafenis, misschien kunnen deze voorbereidingsstappen je helpen. Als je een bestaande tekst gaat voorlezen; oefen het voorlezen. In dit verhaal of gedicht kun je betekenis en gevoel leggen. Varieer in hard en zacht en tempo. Misschien wil je uit jezelf iets vertellen. Schrijf in een schriftje of op […]

lees verder
featured-image
Foto: Patricia Rehe
Privé of persoonlijk

Dit is mijn zelf geknutselde buitendouche. Ik sta er graag onder, zeker als de passiebloemen bloeien. De douche is koud en geeft me energie. Ik voel me gezond en kom op verfrissende ideeën. Wil jij ook een presentatie met een kort verhaal beginnen? Iets wat duidelijk maakt waarom het belangrijk is dat we naar je […]

lees verder
featured-image
foto: Frank Kouws
Help… een pitch!

Pitchen is kort en bondig iets vertellen zodat anderen nieuwsgierig worden. Naar jou en naar wat je te zeggen hebt. Dat lijkt simpel. Maar het is best moeilijk om het simpel te houden. Vooral omdat je zo veel te vertellen hebt over je onderwerp. En echt: je publiek kun je al in één minuut helemaal […]

lees verder